De Europese ministers van Financiën hebben een akkoord bereikt over het toezicht op de banken door de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB krijgt er nu een pak bevoegdheden bij.

 
De discussies en de onderhandelingen over een eengemaakt toezicht op de banken sleepten al maanden aan. Dat de ECB de bevoegdheden zou krijgen, daar was al langer consensus over. Maar Duitsland vond dat alleen de grote Europese banken onder de hoede van de ECB moeten komen.

Duitsland heeft zelf heel wat kleinere, regionale banken waarvan het vindt dat die onder toezicht van de nationale toezichtshouders moeten blijven.

Nu is een akkoord bereikt dat de ECB het toezicht krijgt op banken met meer dan 30 miljard euro op de balans en op banken die goed zijn voor meer dan 20 procent van het bruto binnenlands product van het land van oorsprong. Daarmee zouden tussen de 150 en de 200 van de 6.000 banken in de EU onder het toezicht van de ECB komen. Maar "in geval van nood" krijgt de ECB toch het recht om in te grijpen bij alle 6.000 banken.

"Historisch"

Toezicht op de banken is een cruciaal punt in de pogingen van de Europese leiders om uit het dal van de eurocrisis te geraken én om dergelijke crisissen in de toekomst te vermijden. "Historisch akkoord toezichthouder", zo tweette Europees Commissaris voor Interne Markt Michel Barnier dan ook rond 4 uur 's nachts, toen de deal na urenlang vergaderen rond was.

De Europese ministers van Financiën gaan het akkoord over het bankentoezicht donderdag en vrijdag voorleggen aan de staatshoofden en regeringsleiders die naar Brussel komen voor hun Europese top.

Stap voor stap opgebouwd, operationeel in 2014

De verschillende aspecten van het eengemaakte bankentoezicht worden vanaf nu "stap voor stap opgebouwd", zo klinkt het bij de Europese ministers.

Het bankentoezicht moet vanaf 1 maart 2014 in werking treden. Op de vorige bijeenkomst van de Ecofin-ministers was nog beslist om dat in de loop van 2013 te doen.

De belangrijkste bevoegdheden die er voor de ECB bij komen in de volgende jaren zijn een noodfonds waarmee de centrale bank zwalpende banken kan stutten, en sanctiemogelijkheden -tot zelfs de sluiting toe- van banken die zich niet aan de regels houden.

(belga)